Skip to main content

Tannerstatning

Bleking av tenner

Tannkroner
Dersom tannen har for store skader til å bli reparert med en fylling kan man lage en tannkrone: Tannkronen fungerer som et kunstig skall som dekker til det som er igjen av tannen og beskytter den.
Når det er så lite igjen av tannen at den nesten er tapt, kan en krone ofte gjenskape funksjonalitet og estetikken ganske likt en ekte tann. Kronen kan fremstilles i flere ulike materialer, ser meget naturtro ut og har lang levetid.

Det finnes flere typer kroner:

Helkeramiske Kroner
Med god estetikk brukes derfor helkeramiske kroner(porselen) som oftest når et pent resultat er kravet, som for eksempel på fortennene. Helkeramiske krone er helt hvite innvendig og ut, som gjør at den gir det naturlige utseendet. Ettersom teknologien hele tiden utvikler seg kan helkeramiske kronetyper lages mye sterkere enn før, og noen ganger kan de brukes der jekslene må tåle mer tyggetrykk. Med dagens teknologi kan den nesten perfekt etterligne den naturlige tannen.

Metall-keramisk Kroner (MK-Krone)
Denne kronetypen har en indre kjerne av metall, og en ytre del i keramikk(porselen). Den har derfor styrken til metallet og estetikken til den keramiske ytterlaget, som er en av grunnene til at denne blandingstypen har blitt brukt i mer enn 40 år.

Metall kroner
Det er flere metaller som kan brukes i tannkroner, inkludert gull, palladium, nikkel og krom. Metallkroner går sjelden i stykker, varer lengst når det gjelder slitasje og krever bare at en liten mengde av tannen din fjernes. De tåler også bite- og tyggekrefter. Den metalliske fargen er den største ulempen med denne typen krone. Metallkroner er et godt valg for molarer som ikke er synlige.

Behandling for tannkrone fungerer slik:
For å plassere en krone, må tannlegen din først forberede tannen din. For å holde deg komfortabel, vil du bli bedøvet for å gjøre området nummen. Vi tilbyr også dental sedasjon for å holde deg avslappet under prosedyren. For å klargjøre tannen, vil eventuelt tannlegen fjerne råtnet vev. Avhengig av hvor mye vev som er fjernet, kan tannlegen også trenge å bygge opp tannen din på visse steder. Vær obs på at du kan trenge en rotfylling før du setter kronen, noe som kan forsinke hele prosessen, men er nødvendig for helsen til tennene dine.I løpet av denne prosessen vil tannlegen også forme tannen slik at den kan romme en krone.
Når tannen er klargjort, vil et tannavtrykk bli tatt og sendt til et tannlaboratorium. Siden det kan ta en uke eller to før din permanente MK-krone er klar, vil tannlegen din sette en midlertidig krone over tannen din.
Midlertidige kroner er vanligvis laget av rustfritt stål og vil sannsynligvis ikke passe så godt som din permanente krone. Bitte ditt vil også bli sjekket for å sikre at alt er riktig justert og at du kan bite og tygge komfortabelt. Når den permanente kronen er klar, fjernes den midlertidige kronen og kronen festes til tannen din.

Stiftkrone
I blant er tannen så skadet og så nær tannkjøttet at den ikke kan bære en krone. Da kan tannlegen forlenge tannen med en stift (stiftkrone). En stiftkrone krever alltid at en rotfylling er gjennomført før den kan gjennomføres. Det er fordi stiften strekker seg dypt ned i rotkanalen til tannen for å få ekstra grep for kjernen. På stiften kan det deretter festes en krone. Stifter fremstilles ofte i en gullegering, men også i kompositt eller kullfiber.

Din tannlege velger materiale ut ifra hvilken tann som skal restaureres, estetikk og styrke.
Kronen vil ligne en normal tann og holdbarheten er god, men er selvfølgelig avhengig av god munnhygiene og regelmessig sjekk.

Tannbro
Hvis du mangler tenner, kan tannlegen lukke – eller bygge bro over – mellomrommet i smilet ditt med tannbroer. En tannbro er en falsk tann (kalt en pontikk) som holdes på plass av støttetennene på hver side av gapet. Selv om tannbroen kan lages av en rekke materialer som gull, er de vanligvis laget av porselen for å estetisk smelte sammen med dine naturlige tenner.Tannlegen velger materiale i forhold til holdbarhet/bitt/estetikk.Broen vil ligne normale tenner og holdbarheten er god, men er selvfølgelig avhengig av god munnhygiene og regelmessig sjekk.

Hvorfor trenger jeg en tannbro?
Når du har en manglende tann eller manglende tenner, kan det påvirke deg på en rekke måter. En tannbro kan håndtere disse endringene, inkludert:gjenopprette smilet dittgjenopprette evnen til å tygge riktiggjenopprette talen og uttalen dinopprettholde formen på ansiktet dittjustere bittet på nytt for å fordele kraften riktig når du tyggerforhindre at de gjenværende tennene dine beveger seg ut av riktig posisjon.

Med mange mulige alternativer for behandlinger kan tannlegen, i samarbeid med deg, finne den riktige løsningen som funker best.

Proteser
Proteser brukes som erstatning for manglende eller dårlige tenner. Proteser er en avtakbar løsning som også kan kalles for et gebiss. En protese er designet til å ligne og fungere som dine egne, naturlige tenner og det omkringliggende vev. Dagens proteser kan se veldig realistiske og naturlige ut, samtidig med at de føles komfortable.Det finnes forskjellige former for proteser til erstatning av ditt tanntap, og valget avhenger av din nåværende bein- og tannstatus.

Delprotese
Mangler du et par tenner brukes en delprotese ofte. En delprotese er en avtakbar stålbøyle med tenner. Delproteser kan foruten å erstatte tap av tenner også hindre at dine eksisterende friske tenner flytter seg, og dermed endrer deres plassering.

Overgangsprotese
En overgangsprotese er understøttet av gummen (proteseunderlaget) og har enkle bøyde bøyler. Denne brukes hvis du mangler et par tenner og resttannsettet er i dårlig forfatning, så du må ha fjernet flere tenner etterpå. Denne protesen kan lett utvides i takt med at det trekkes flere tenner ut. Protesen er laget av akryl.

Helprotese
Hvis du mangler alle dine tenner – både overmunn og undermunn – kan en komplett helprotese være løsningen for deg. Generelt er helproteser laget av akryl.Den moderne kosmetiske tannpleie har et bredt spekter av materialer som er tilgjengelige for produksjon av proteser.  kontakt oss for å få en riktig veiledning hos oss tannlegen vil diskutere de ulike alternativer med deg   og kan opplyse deg om de forskjellige muligheter – bl.a. den nyeste, fleksible Valplast kosmetiske protese. Vi samarbeider også med Helfo for dekning av proteser, kroner, bro osv ved andre tilfeller.

Ønsker du å bestille time angående en av disse behandlingene?