Skip to main content

Tanngnissing

Tanngnissing / Smerter i kjeven

Tanngnissing/bruksisme er et vanlig problem. De fleste som gnisser tenner, gjør det om natten mens de sover og er derfor ikke klar over problemet selv. Det største problemet ved tanngnissing er skader på tennene og/eller kjeven. Den intense muskelsammentrekningen under gnissingen gir smerte i omliggende vev, ledd og muskler – noe som igjen kan gi hodepine, stiv nakke og ømme kjever.

Tegn på tanngnissing inkluderer:

  • Hodepine
  • Stiv nakke
  • Ømme kjever
  • Søvnproblemer
  • Knasing i kjeveleddene
  • Knepping i kjeveleddene

Ekstrem tanngnissing kan føre til at tennene blir mer ømfintlige og følsomme i det daglige.Tennene blir slitt og får rette kanter og flater. Jeksler blir svakere og samtidig blir fortennene kortere som kan føre til ising, sensitive tenner og bittet synker ned. Mange som gnisser tenner opplever også at de har “opptygd” vev på innsiden av kinnene.

De som gnisser og presser tenner om natten kan våkne med ømhet i kjevemuskulaturen. Noen opplever også “klikking” og lyder fra kjeveleddet, samt at de har problemer med å gape og  dette  kan da forplante seg videre til “Kjevedysfunksjon / temporomandibulær dysfunksjon“.

Temporomandibulær dysfunksjon (TMD) er en fellesbetegnelse for dysfunksjon og smerte relatert til tyggemuskulatur og/eller kjeveledd med omliggende strukturer. Kan være akutte, residiverende eller kroniske kjevesmerter, nedsatt eller smertefull bevegelse i leddet, øreplager, nakkeplager, skuldre og tinningen og på den måten bidra videre til utvikling av spenningshodepine.

Dette kan være en kostbar og omfattende behandling og kan i enkelte tilfeller utløse trygdestøtte. Hvis du har store vannskader eller kjevesmerter på grunn av tanngnissing eller lignende, kan du få hjelp fra Helfo.
Tilstanden må være alvorlig og av vesentlig betydning for funksjon og estetikk, for å være stønadsberettiget. Våre tannleger har direkteoppgjør i samarbeid med NAV. Du behøver kun å betale egenandelen til oss. Du behøver ikke å legge ut for kostnader som vil bli refundert. Dette går direkte mellom oss og Helfo. Vi hjelper deg også med utfylling og innsending av skjema.

‍Behandling:
‍Pasienter med nedslitte tenner, må ofte bygge opp tennene sine med kompositt og kroner for å beskytte tannsubstansen for videre slitasje. Det er viktig å være klar over at disse restaureringene også vil slites over tid. Derfor vil det være en fordel å lage en bittskinne etter slike restaureringer, under forutsetning av at pasienten bruker skinnen.Tannlegen din vil vurdere hvilken type bittskinne som passer best for deg. En bittskinne dekker enten alle tennene på øvre eller nedre kjeve.

Direkteoppgjør med HELFO
‍Vår tannlegeklinikk har direkteavtale med HELFO. Helfo kan dekke en stor del av din tannbehandling ved tilstander som kan forårsake store tannskader og tannlegekostnader. Våre behandlere har direkteoppgjør med Helfo. Når din behandling er berettiget refusjon, betaler du kun egenandelen. Din tannlege bedømmer om du kan få refusjon. Det betyr at du som pasient slipper å legge ut for den delen av regningen som trygden dekker. Du slipper også å sende søknad til Helfo om refusjon. Dette er noe tannlegen gjør for deg som pasient.

Ønsker du å bestille time angående en av disse behandlingene?